21 February 2013 ~ 0 Comments

Lastige ouders bestaan niet


Lastige ouders bestaan niet, wel ouders die het moeilijk hebben (met zichzelf).
Zo’n 5-7% (Epstein) van de ouders zul je als schoolorganisatie niet ‘bereiken’, de vraag is of je daar dus energie in moet stoppen.

Het CPS heeft in een van haar uitgaves ooit eens de stelling geponeerd dat lastige ouders niet bestaan, als ouder ben je immers direct betrokken bij je kind en verantwoordelijk voor een stabiele, optimale ontwikkeling. Dit uitgangspunt wordt voortreffelijk verwoord door Mieke van Stigt in haar column op de site van Sociale Vraagstukken. Een scherpe repliek waarin duidelijk wordt dat de term ouderbetrokkenheid inmiddels uitgesleten dreigt te raken, hetgeen mij weer doet beseffen dat het gaat om méér dan de ouders. de omgeving, de ‘community’, die speelt een belangrijke rol aan de ene kant, aan de andere kant is er een paradgimaverschuiving nodig in ons onderwijssysteem en de professionals die er in werken om er zorg voor te dragen dat het community-denken, -ontwikkelen en -leren tot volle bloei komen zal.

Maar die verschuiving zal moeilijk zijn als er in ons onderwijs nog steeds in de zij-wij terminologie jegens ouders geredeneerd wordt. Zolang er nog steeds ouders zijn die als ‘lastig’ ervaren worden, of er ‘moeilijke gesprekken’ zijn, is er van een gelijkwaardige ontwikkeling geen sprake.

Bovendien, iemand als ‘lastig’ bestempelen zegt in de eerste plaats iets over de stempelaar. Het betekent volgens mij dat er gedragingen op jou af komen, waar jij als bestempelaar moeilijk mee om kan gaan, die jijzelf dus ‘lastig’vindt. Reflectie op wat het met je doet zou een eerste vereiste zijn.
Programma’s gericht op ‘agressieve’ ouders, ‘slecht nieuws gesprekken’ voeren, kortom hoe vertel ik mijn boodschap, zouden eerst en vooral gericht moeten zijn op de brenger, de zender. Pas dan, als je er achter bent gekomen hoe je er zelf in zit, je bewust bent van je aannames, mentale modellen, kan je het gesprek open, oprecht (en ja, misschien wel ‘liefdevol’) aangaan.

Dan bestaan ‘lastige ‘ ouders niet meer.

Geplaatst door vandenBerg

Leave a Reply

*