26 February 2013 ~ 0 Comments

Hoe wordt de kwaliteit van het primair onderwijs en voortgezet onderwijs bewaakt?

Bron: rijksoverheid

Scholen zijn zelf verantwoordelijk voor de kwaliteit van het onderwijs. Hoe de school dit doet leest u in het schoolplan en in de schoolgids. De Inspectie van het Onderwijs (Onderwijsinspectie) houdt toezicht op de kwaliteit. En controleert hoe scholen het schoolplan en de schoolgids toepassen.

Schoolplan

Scholen voor primair onderwijs en voortgezet onderwijs moeten elke 4 jaar een schoolplan opstellen. In het schoolplan legt de school verantwoording af over het schoolbeleid. Bijvoorbeeld over de pedagogische visie, de methoden die gebruikt worden en de klachtenregeling die de school hanteert. De ouders in de medezeggenschapsraad moeten het schoolplan goedkeuren.

Schoolgids

Scholen moeten elk jaar een schoolgids uitbrengen. De schoolgids geeft informatie over de dagelijkse praktijk van de school, de doelstellingen en de resultaten. In de schoolgids staat ook informatie over:

  • de zorg voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften;
  • de indeling van de verplichte onderwijstijd;
  • de ouderbijdrage;
  • rechten en plichten van ouders/verzorgers, leerlingen en de schoolleiding;
  • de klachtenregeling;
  • het financiële beleid;
  • het veiligheidsbeleid.

De school brengt de schoolgids uit voordat het schooljaar begint.

Controle door de Onderwijsinspectie

De Inspectie van het Onderwijs maakt ieder jaar van elke school een risicoanalyse. Zijn er geen problemen, dan krijgt de school basistoezicht. Zijn er wel risico’s, dan doet de inspectie een kwaliteitsonderzoek. Zijn er tekortkomingen, dan wordt de school als zwak of zeer zwak aangemerkt en krijgt de school aangepast toezicht. De inspectie maakt afspraken met het schoolbestuur om de tekortkomingen te herstellen.

Toezichtkaart Onderwijsinspectie

De externe link: toezichtkaart (voorheen kwaliteitskaart) is een kaart waarop u kunt zien welke vorm van toezicht een school krijgt. Via de kaart heeft u ook toegang tot de rapporten van de inspectie over de school. De toezichtkaart is er voor primair onderwijs (po), voortgezet onderwijs (vo) en beroepsonderwijs en volwasseneneducatie (bve).

Beoordeling scholen

De inspectie bezoekt elke school minimaal 1 keer in de 4 jaar. De beoordelingen van scholen staan op de website van de externe link: Inspectie van het Onderwijs.

Leave a Reply

*