16 April 2013 ~ 0 Comments

Aanmelden: Welke school wordt “excellente school 2013”?

15 april 2013

Scholen in het primair onderwijs kunnen zich vanaf nu aanmelden voor het predicaat ‘excellente school’. Anders dan vorig jaar kunnen nu niet alleen basisscholen en scholen voor voortgezet onderwijs, maar ook scholen in het speciaal basisonderwijs, (voortgezet) speciaal onderwijs en praktijkonderwijs dit predicaat krijgen. Scholen die hiervoor in aanmerking willen komen, moeten zich voor 21 mei aanstaande aanmelden.

Zij moeten een zelfevaluatie insturen en een presentatie geven voor een onafhankelijke jury. Wie in haar ogen veelbelovend is, krijgt komend najaar een jurydelegatie op bezoek. De jury maakt over alle deelnemende scholen een voorlopig rapport op dat de scholen in november zullen ontvangen. Eind 2013 draagt de jury kandidaten voor aan de staatssecretaris. Die maakt vervolgens bekend welke scholen zich ‘excellente school 2013’ mogen noemen.

De PO-Raad staat positief kritisch tegenover dit traject. Positief, omdat het goed is aandacht te schenken aan scholen die uitstekend onderwijs leveren en omdat is gebleken is dat de jury het predicaat niet alleen afhankelijk laat zijn van hoge opbrengsten. De PO-Raad vindt het ook een goede zaak dat iedere school, ook die in het speciaal onderwijs en het speciaal basisonderwijs, zich kandidaat kunnen stellen.

De PO-Raad is daarentegen ook kritisch, omdat ze meer erkenning wil zien voor scholen die zich in korte tijd aanzienlijk hebben weten te verbeteren. De PO-Raad vindt dat ook zij maatschappelijke waardering verdienen en moeten kunnen gelden als inspiratiebron voor scholen die het volgend jaar (nog) beter willen doen.

Leave a Reply

*