24 November 2013 ~ 0 Comments

24-12-13: Scholingsaanbod ExpertisePunt Fontys Fydes Succes! met ouders#oudrbetrokkenheid

Fontys Fydes, een van de 16 ExpertisePunten, organiseert verschillende interessante bijeenkomsten/workshops over Succes! met ouders. Werken aan ouderbetrokkenheid en partnerschap door de doelgerichte inzet van ouderroutines.

Scholingsaanbod Succes! met ouders:


Introductieworkshop Succes! met ouders

Dit is een introductieworkshop over werken aan ouderbetrokkenheid en partnerschap door gebruik te maken van ouderroutines.

Inhoud
Bij Succes! met ouders staat doelgericht werken aan ouderbetrokkenheid en partnerschap, aan de hand van ouderroutines centraal. In de workshop ga je aan de slag met ouderroutines. Een ouderroutine is een betekenisvolle, herkenbare, terugkerende activiteit, die ingezet wordt met een vooraf bepaalde bedoeling om de ouderbetrokkenheid te vergroten en ontwikkeling van kinderen te stimuleren. De succesvolle voorbeelden van routines uit het boek Succes! met ouders, vormen het uitgangspunt van de workshop. Recent wetenschappelijk onderzoek en succesvolle praktijkvoorbeelden over wat werkt bij ouderbetrokkenheid worden naast elkaar gezet. In het model Ouderbetrokkenheid en partnerschap zijn verschillende soorten partnerschap tussen school en ouders opgenomen. De routines zijn verbonden aan de verschillende soorten partnerschap.
Je wordt geprikkeld om te onderzoeken welke vormen van partnerschap een investering waard zijn in jouw situatie. Welke succesvolle ouderroutines kunnen in jouw praktijk gebruikt worden om het partnerschap op te bouwen of te versterken?
Nieuwsgierig geworden? Neem al vast een kijkje op www.succesmetouders.nl

Voor wie?
Leerkrachten en intern begeleiders basisonderwijs, pedagogisch medewerkers kinderdagverblijf/BSO.

Wat levert deelname op?

  • Je bent bekend met het model Ouderbetrokkenheid en partnerschap.
  • Je maakt kennis met verschillende soorten ouderroutines uit Succes! met ouders.
  • Je bent je bewust van kansen voor de versterking van ouderbetrokkenheid en partnerschap in je eigen praktijk.
  • Je ontvangt het boek Succes! met ouders.

Praktische informatie
Data: 11 december 2013
Tijd: woensdagmiddag van 14:00-16:00 uur
Locatie: Fontys Fydes te Tilburg of Eindhoven

Prijs

€ 90,-, inclusief het boek Succes! met ouders

Contactpersoon
Linda Dankers, l.dankers@fontys.nl

 

Succes! met ouders op locatie

Succes! met ouders: Visie op ouderbetrokkenheid en partnerschapIn deze bijeenkomst waarbij aan de hand van het model Ouderbetrokkenheid en partnerschap gewerkt wordt aan een visie op ouderbetrokkenheid en partnerschap. Vanuit de geformuleerde visie wordt het palet aan ouderroutines gevuld. Reeds bestaande activiteiten worden geclusterd en waar nodig wordt het palet aangevuld met nieuwe routines.

Voor wie?

Teams van basisscholen, kinderdagverblijven, peuterspeelzalen, brede scholen/integrale kindcentra.

Succes! met ouders: Praktisch aan de slag met ouderroutines
Deze workshop kan apart gevolgd worden of als vervolg van de bijeenkomst ‘Succes! met ouders: visie op ouderbetrokkenheid en partnerschap’. Welke ouderroutines kunnen in uw situatie gebruikt worden om het partnerschap een impuls te geven? De praktische uitwerking van een aantal routines staat centraal. Op basis van succesvolle praktijkvoorbeelden van de verschillende soorten routines, Binding, Educatief partnerschap, ouderparticipatie en maatschappelijk partnerschap, worden enkele routines locatie specifiek uitgewerkt. Bestaande activiteiten rondom ouderbetrokkenheid worden gekoppeld aan de soorten routines. Na afloop is het palet aan ouderroutines uitgebreid. Van de deelnemers wordt verwacht, dat zij vooraf een inventarisatie maken van activiteiten gericht op ouderbetrokkenheid.

Voor wie?

Teams van basisscholen, kinderdagverblijven, peuterspeelzalen, brede scholen/integrale kindcentra.

Samen naar Succes! met ouders: Workshop voor medezeggenschapsraden/oudercommissies
Uitgangspunt van Succes! met ouders is het partnerschap tussen ouder en professional. In deze workshop staat het verkennen van de visie en invulling van ouderbetrokkenheid en partnerschap door ouders én professionals centraal. Wie zijn wij en op welke manier werken we samen aan het vormgeven partnerschap op onze locatie? Samen werken aan de verbinding tussen ouders en professionals zorgt voor een stevige basis voor Succes! met ouders op uw locatie.

Voor wie?

Medezeggenschapsraden, oudercommissies en professionals van scholen, kinderdagverblijven, peuterspeelzaalorganisaties.

Succes! met ouders: Ouderavond
Een ouderavond over ‘Succes! met ouders’ voor alle ouders en professionals van uw locatie. Deze ouderavond wordt ingevuld op basis van de wensen en behoeften van uw locatie. De ouderavond kan de start vormen van het gesprek over ouderbetrokkenheid en partnerschap op uw locatie of een vervolg van een teambijeenkomst over visie op ouderbetrokkenheid.

Voor wie?

Teams en ouders van basisscholen, kinderdagverblijven, peuterspeelzalen, brede scholen/integrale kindcentra.

Voor meer informatie over Succes! met ouders op uw locatie neemt u contact op met:
Linda Dankers: l.dankers@fontys.nl
Emilie Groot-Ketelaars: e.groot@fontys.nl

Succes! met ouders voor gemeenten
Op welke manier kan de gemeente ouderbetrokkenheid en partnerschap stimuleren? Het theoretisch kader van Succes! met ouders wordt gebruikt bij het ontwikkelen van een gemeentelijke visie op ouderbetrokkenheid en partnerschap voor het gehele jeugdbeleid.

Succes! met ouders & gemeentelijk VVE-beleid
Naast een algemeen beleid op ouderbetrokkenheid, is het voor gemeenten, die gebruik maken van VVE-gelden, belangrijk om ouderbeleid gericht op VVE (Voor- en Vroegschoolse educatie) te ontwikkelen. De brede blik op ouderbetrokkenheid en partnerschap van Succes! met ouders kan naadloos verbonden worden met de onderwerpen uit het Inspectiekader VVE. Succes! met ouders

Contactpersonen
Linda Dankers: l.dankers@fontys.nl
Emilie Groot-Ketelaars: e.groot@fontys.nl

Optie:
Succes met ouders: Aan de slag met een ouderkamer
Een van de routines uit Succes! met ouders is het werken met een ouderkamer. Het uitwerken en opzetten van een ouderkamer vraagt een gedegen voorbereiding. Fontys Fydes ondersteunt brede scholen / integrale kindcentra bij het opstarten van een ouderkamer

Leave a Reply

*