15 March 2013 ~ 0 Comments

Samen sterk: ouders en school!

Ouderbetrokkenheid staat geheel terecht volop in de belangstelling. Want zodra ouders en school goed samenwerken, nemen zowel het welbevinden als de leerprestaties van kinderen toe. Ouders zijn bovendien tevredener over de school en het werkplezier van leraren neemt toe. Dat is nogal wat! Daarom organiseerde Balans Rijnland vorige week (7 maart 2013) een avond over de samenwerking ouders en school, met het kind centraal. Het was een bijzondere avond met een kleine honderd ouders en leerkrachten, zo ongeveer 50-50. Het thema leeft dus bij allebei even sterk en er werd goed naar elkaar geluisterd. In die zin was het een positieve avond die tot optimisme stemt wat de toekomst betreft.

Theorie, korte opdrachten, vragen en discussie wisselden elkaar af. Het ging vooral om constructief communiceren: hoe bereid je een gesprek voor?; wat zeg je; wat vraag je? Tien aandachtspunten, ontleend aan ‘handelingsgericht werken’, boden houvast, zowel voor ouders als voor leraren. Uit de zaal kwamen voorbeelden van constructieve samenwerkingen, maar ook van situaties die voor verbetering vatbaar waren. De teneur van de avond was duidelijk: het moet van twee kanten komen, van school en van ouders. Het belang van het waarderen van elkaars inzet kwam ook aan bod: ouders en leraren, ze hebben – net als gewone mensen – zo nu en dan een compliment nodig! Spreek (of mail) elkaar dus niet alleen als er problemen zijn, maar zie, hoor en benoem ook eens wat goed gaat! Verder is stil gestaan bij de manier waarop kinderen zijn te betrekken bij de samenwerking school – ouders: hoe benutten we hun eigen oplossingen? In het basisonderwijs is dit natuurlijk weer anders dan in het voortgezet onderwijs.

Het Ouderplatform Gooi e.o. heeft voor de pauze kort verteld over de oudercursussen die zij hebben ontwikkeld. In de pauze was het boek “Samen Sterk: Ouders en School!” met korting te verkrijgen, hier was veel belangstelling voor.  Al met al een leuke en geslaagde avond die voorbij vloog.

Noëlle Pameijer, school/kinderpsycholoog en auteur van het boek “Samen Sterk: Ouders en School!”.

Leave a Reply

*